Életmód váltás

Az életmód váltó program azon szív és keringési rendszer betegségben szenvedők vagy magas rizikóval rendelkezők számára készült, akiknek a kardiológus kezelőorvosa ajánlja az életmód váltást, a rendszeres mozgást, testedzést, sportolást.

Kardiológusok és szívbetegek egybehangzó igénye a hosszú távú rehabilitációs program, amely jelentősen javítja a betegek életminőségét és életesélyét. A hosszú távú kardiológiai rehabilitáció szükséges feltétele az életmódváltás és a hozzá kapcsolódó rendszeres testmozgás. A keringési betegségek szempontjából magas rizikóval rendelkezőknek is alapvetően fontos a rendszeres testmozgás a betegség megelőzése érdekében. A programban résztvevők szolgáltatás jelleggel használhatják a kardiológusok, gyógytornászok, edzők által kidolgozott módszereket, miközben a legkorszerűbb technika "vigyáz" rájuk.


"Team ArguScan 226"


A 226 Triatlon és Szabadidő Sportegyesületben megalakítottuk a "Team ArguScan 226" szabadidősport szakosztályt azzal a céllal, hogy a szív és érrendszeri betegségek szempontjából magas rizikóval rendelkezők, vagy már a betegségben szenvedők számára lehetőséget adjunk a megelőzésre illetve rehabilitációra. Kardiológiai központokkal együttműködve biztosítjuk a szervezeti és személyi feltételeit annak a sporttevékenységnek, amely a megelőzést, illetve a szívbetegek rehabilitációját elősegíti. Az orvosi ellenőrzés mellett az úszás, futás és kerékpározás sportágak rendszeres gyakorlása, a sportos életmódra való áttérés, az életminőséget hosszútávon fogja javítani.

A programban résztvevők a fizikai és egészségi állapotuknak megfelelő gyakorlatokat fognak végezni. A kardiológus a beteg állapotának megfelelően választja ki a megfelelő induló programot. Először kis csoportokban gyógytornászok vagy edzők segítségével kezdik a gyakorlatok végzését, majd a fizikai állapotuknak és a szükséges terhelésnek megfelelő csoportokhoz kapcsolódhatnak. Hosszú távon a "tréningeket" (séta, kocogás, futás, kerékpározás, szoba kerékpározás, úszás) igény szerint csoportokban vagy egyénileg is végezhetik. Azok számára, akiknek fizikai állapota alkalmas tömegsport rendezvényeken való részvételre, a "Team ArguScan 226" megszervezi az indulást, és képviseli érdekeiket (orvos,frissítés).

A tréningek közben az EKG jel folyamatosan ellenőrzésre kerül. Az egyészségi állapottól függően az EKG jel ellenőrzése lehet folyamatos őrzés vagy tárolás az utólagos feldolgozáshoz, betegség követéshez.


Őrzés


Betegséget közvetlenül követő időszakban a rehabilitációs tevékenység közben lehetőség van a folyamatos EKG alapú őrzésre. Ez azt jelenti, hogy a tréningek alatt a beteg visel egy mobil telefon méretű EKG telemetria készüléket, amely folyamatosan küldi az EKG jelét egy telemetria központba, ahol életveszélyes aritmia illetve egyéb beállított események esetén riasztás indul. Riasztás esetén a mentőállomáson és egyéb meghatározott monitorokon megjelenik az őrzött beteg EKG jele, és elindulhat a beavatkozás, mentés.

Az otthoni őrzésnél a betegen lévő EKG telemetria készülék a lakásban lévő Internet csatlakozási pontba telepített telemetria vevőnek küldi a jelet, amely az Interneten keresztül folyamatosan küldi azt az EKG telemetria központba. GPRS telemetria őrzés esetén a beteg testén lévő GSM-GPRS modul, a GSM mobil hálózattal lefedett területeken, folyamatosan küldi a beteg EKG jelét és GPS pozícióját az EKG telemetria központban lévő GSM központba, és onnan az életveszélyes aritmia monitorhoz.


Az EKG telemetria központban az életveszélyes aritmia monitor a betegekről beérkező EKG jelet folyamatosan elemzi, és életveszélyes aritmia, vagy a beállított EKG esemény, vagy a beteg jelzése esetén riasztást indít. Riastás esetén a mentő diszpécser központban megjelenik a beteg EKG jele és ez alapján megindulhat a beavatkozás és a mentés.

Az őrzési folyamat alatt az EKG telemetria központba érkező EKG jel tárolásra, elemzésre kerül. A tárolt felvételeket és a készített statisztikákat a beteg kezelő orvosa az Interneten keresztül bármikor elérheti, ellenőrizheti, és ez alapján a terhelési programot módosíthatja.


Betegség követés


Amennyiben a beteg állapota nem indokolja a folyamatos telemetrikus EKG alapú őrzést a rehabilitációs tréningek alatt, akkor a gyakorlatok végzése közben a betegnek csak egy kis EKG regisztráló készüléket kell viselnie. A tréningek alatt az EKG jel folyamatosan tárolásra kerül, és a beállított optimális terhelési sáv felső vagy alsó értékének átlépésekor a készülék jelez. Az EKG készülékben tárolt felvételeket Internet kapcsolattal rendelkező számítógép, vagy közvetlenül az Internet csatlakozási pontba helyezett beolvasó egység segítségével kell az EKG aritmia központba küldeni.


Az EKG aritmia központban valamennyi beteg valamennyi EKG felvétele elemzésre és tárolásra kerül. Valamennyi felvétel, illetve a felvételek alapján készített statisztikai jellegű információ az Interneten keresztül a kezelő orvos számára bármikor elérhető. A rehabilitációs munka eredményessége a beteg számára is hétről-hétre, hónapról-hónapra az Interneten keresztül is követhető.